Sisusta siististi - tämä on sopiva tavaran määrä kotona

Sisusta siististi - tämä on sopiva tavaran määrä kotona

10.01.2017

Talvi on monelle aktiivisinta kodin sisustusaikaa. Samalla, kun verhot menee vaihtoon, tekee mieli myös karsia turhaa tavaraa ja siivota kaappeja järkevämpään moodiin. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse heittää pois, sillä kaikille ei konmari-villitys sovi ollenkaan. Katso vinkeistä, mistä tunnistat, onko kotonasi tasapaino tavaran määrässä vai onko aika heittää jotain pois.

 

Konmari-buumin myötä on alkanut tuntua siltä, että ainoa oikeanlainen, ihmisen hyvinvointia tukeva koti on sellainen, jossa ei ole yhtään mitään ylimääräistä tavaraa, äärimmäisen minimalistinen koti. Näin ei kuitenkaan ole, sillä suhtaudumme luontaisesti eri tavoilla tavaraan ympärillämme. Joillekin paras sisustus on todella pelkistetty, paljon tyhjää tilaa ja pintaa, mutta toiselle tällainen sisustus on suorastaan kauhistus. Toinen tarvitsee ympärilleen sopivasti tavaraa ja värejä, rakkaista ihmisistä ja hetkistä muistuttavia esineitä. Liiallinen tyhjyys aiheuttaa toisille ahdistusta.

 

On siis selvää, ettei minimalismi sovi kaikille. Uunituoreessa kirjassaan Tavarataidot - arkijärjellä koti kuntoon Jenni Sarras antaa hyvin käytännönläheisiä ja yksinkertaisia vinkkejä kodin järkeistämiseen ja siistimiseen sekä loogisempaan ja selkeämpään sisustukseen. Sarras muistuttaa, että tavaran määrällä ei sinänsä ole merkitystä, vaan sillä, onko kaikille tavaroille omat paikkansa. Tavaran määrä on oikea silloin, kun arki sujuu eikä arkirutiineissa tarvitse ensin siirrellä tavaroita tai väistellä sitä.

 

Tässä Jenni Sarraksen vinkit tavaramäärän hallintaan ja siistimpään sisustukseen:

1. Sujuuko arki ilman paikkojen raivaamista?

Varmin merkki siitä, että tavaraa on liikaa, on se, että sinun pitää väistellä tai siirrellä tavaroita pystyäksesi tekemään tavallisia arjen asioita. Jos esimerkiksi keittiön työtasoa pitää raivata joka kerta ennen ruuanlaittoa, on aika järjestää keittiö uudelleen ja heittää ylimääräiset tavarat pois.

2. Kuinka järjestät kaappisi

Ovatko kaappisi järjestyksessä? Jotkut saavat pidettyä suurenkin tavaramäärän hyvässä järjestyksessä ja löytävät kaapeista aina tarvitsemansa. He nauttivat järjestelemisestä. Toisilla taas tavarat eivät millään pysy järjestyksessä ja arki takkuaa sen vuoksi. Tällöin on syytä karsia kaapeista ylimääräiset ja pitää niissä vain sen verran tavaraa, että kaapit pysyvät hyvässä järjestyksessä.

3. Millaiset ovat säilytystilasi?

Suuressa talossa säilytystilaa on enemmän ja tavaran määrä voi luonnollisesti olla suurempi. Vaikka säilytystilaa olisi, sitä ei kuitenkaan kannata täyttää turhalla tavaralla. Järjestä tavarasi ensin kodin kiinteisiin säilytyskalusteisiin ja mieti vasta sitten tarvitsetko lisäsäilytysratkaisuja. Esimerkiksi lipasto voi olla kiva sisustuselementti, mutta sitä ei kannata hankkia tavaroille, joita ei koskaan käytä.

Älä täytä kaappeja liian täyteen. Tällöin ne eivät pysy järjestyksessä. Päivittäin käytettävät tavarat on hyvä olla helposti saatavilla, harvemmin käytettävät voi olla hankalammin otettavissa.

4. Tavaroiden tasapaino

Joskus tavaroiden järjestäminen ja ylimääräisten raahaaminen kierrätyskeskukseen turhauttaa, jos heti seuraavalla viikolla kirpparilta tai kaupasta tarttuu uutta tavaraa mukaan. Älä masennu tästä. Joskus on tarpeellista saada kotiin jotain uutta, vaikka se ei olisi niin kovin järkevää ja käyttökelpoistakaan. Tavaroiden määrä pysyy kyllä sopivana, kun kodista lähtevien ja sinne tulevien tavaroiden välillä säilyy tasapaino.

5. Oletko minimalisti vai hamstraaja?

Suhtaudumme tavaraan ja jokapäiväiseen ympäristöömme hyvin eri tavoin. Jokaisen onkin hyvä tiedostaa millaista tyyppiä on, nauttiiko minimalismista vai onko toivoton tavaran hamstraaja. Tämä ominaisuus selviää todella helposti, ainoastaan vilkaisemalla kriittisesti ympärilleen omassa kodissaan. Hamstraajan ei tarvitse muuttua minimalistiksi, mutta hänen on hyvä tiedostaa ominaisuutensa, jotta tavaran määrästä ei tule ongelmaa. Minimalisti taas voi antaa itselleen luvan olla juuri niin minimalisti kuin luonnostaan onkin.

 


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun